FAQ’s
Werkt de kookploeg ook buiten Gent?
We zijn actief binnen de Gentse stadsgrenzen en sinds 2023 ook in Oostende.
Zijn vrijwilligers verzekerd?
Jazeker. Kookploeg Gent Solidair heeft een eigen vrijwilligersverzekering voor lichamelijke en materiële schade.
Maaltijden
Hoe vraag je een maaltijd aan?
Kookploeg Gent Solidair werkt samen met verschillende sociale organisaties die de maaltijden aanbieden voor afhaling.
Kijk op de kaart en neem contact op met een verdeelplek dicht bij jou in de buurt. Als dat niet lukt, neem contact op met ons, wij verwijzen je door of bellen in jouw plaats.
Voor wie kookt de kookploeg?
Kookploeg Gent Solidair kookt voor mensen die omwille van tijdelijke omstandigheden niet kunnen koken voor zichzelf of hun gezin en geen financiële middelen hebben voor een (sociaal) restaurant of een maaltijddienst. Via de aanmeld- en afhaalpunten kunnen zij beroep doen op onze koks. Dit kan gaan om ouderen, mensen met weinig middelen zonder netwerk of pas verhuisd, jongeren in armoede, dak- of thuislozen, gezinnen in crisis, mensen die uit huis werden gezet…
Kan ik een maaltijd aanvragen voor mezelf?
Ja, maar we vragen je om eerst aan te kloppen bij het OCMW of CAW. Lukt dat niet of komt er geen oplossing uit de bus, dan kan je terecht bij één van onze partnerorganisaties (vind hier een overzicht van de aanmeld- en afhaalpunten) en leg je situatie uit. Zij zullen je verder adviseren over de mogelijkheden, afhankelijk van je situatie. Hier vind je ook het overzicht van financiële en materiële hulp van het ocmw in Gent.
Kan ik een maaltijd aanvragen voor iemand anders?
Ja. Ga langs of bel met één van onze partnerorganisaties (vind hier een overzicht van de aanmeld- en afhaalpunten) en leg je situatie uit. Zij zullen je verder adviseren over de mogelijkheden, afhankelijk van je situatie. Hier vind je ook het overzicht van financiële en materiële hulp van het ocmw in Gent.
Voor hoe lang kan ik maaltijden aanvragen?
Voor zo lang het nodig is. Het is wel zo dat de kookploeg werkt met vrijwilligers en op basis van giften, dus het is niet altijd gegarandeerd dat er voldoende kan gekookt worden.
Worden maaltijden ook thuis gebracht?
Nee. De kookploeg levert bij onze partnerorganisaties, daar kun je de maaltijd ophalen. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als je ziek thuis zit, brengen de vzw’s de noodhulp aan huis.
Koks
Hoe word je kok van de kookploeg?
Iedereen kan kok worden bij de kookploeg. We geven ondersteuning via deze website en door keukens ter beschikking te stellen. We verwachten dus wel een zekere zelfstandigheid. Je kunt bij ons terecht voor vragen, maar jij en je team doen boodschappen, je kookt, je ruimt op, je wast af. Heb je interesse om mee te koken? Neem dan contact op.
Hoeveel porties maak ik?
Dat hangt af van de vraag en van de mogelijkheden van de koks en keukens. De aantallen variëren van 10 tot 100.
Kan ik alvast beginnen koken?
Nee. Geef gewoon aan op welke dagen je kunt koken en hoeveel maaltijden. Wij maken de planning een week op voorhand op basis van de vraag. Onze planners zoeken voor elke bestelling voldoende koks. Hiermee willen we vermijden dat er in het wilde weg wordt gekookt of dat er eten wordt weggegooid.
Wanneer weet ik of ik moet koken?
Meestal een week op voorhand. Heel soms zijn er dringende vragen en bellen we nog eens rond.
Hoe reken ik de hoeveelheden uit per portie?
We hanteren ongeveer volgende hoeveelheden:
– ovenschotels of éénpansgerechten: 400 gr
– samengestelde gerechten: 100 à 150 gr vlees of vleesvervanger + 150 gr aardappelen of 75 gr (droge) pasta + 200 à 300 gr groenten/portie
Waar haal ik de verpakkingen?
Eén van onze chauffeurs zorgt voor voldoende verpakkingen in de keuken waar je gaat koken.
Hoe geraakt de maaltijd ter plaatse?
Chauffeurs komen de maaltijden ophalen op de plaats waar je kookt en brengen die rechtstreeks naar de afhaalpunten of naar een gekoelde opslag om de volgende dag bij een afhaalpunt te leveren.
Kan ik aansluiten bij een ploeg? Of doe ik alles zelf?
Elke kookploeg moet een trekker hebben die organiseert en die het aanspreekpunt is voor ons, de planners. Als je iemand kent die trekker is (of wil zijn), kun je in die ploeg aansluiten. Als je niemand kent en je wil toch helpen, neem contact op, dan zoeken we een plekje voor jou.
Kan ik thuis koken?
Nee, dat kan jammer genoeg niet. Tenzij jouw keuken is geregistreerd en goedgekeurd voor je traiteurzaak of
eetgelegenheid. Omwille van deze wetgeving kookt de kookploeg enkel in FAVV gekeurde keukens. Heel soms is er een individuele nood waarbij je kookt voor iemand in je buurt, dan kan het uitzonderlijk wel.
Kan ik grote potten of ander keukengerief lenen?
Meestal is het mogelijk om het materiaal te gebruiken van de keuken waar je kookt. Dit hangt af van de afspraken met de verantwoordelijke van die specifieke keuken.
Komen jullie tussen in de kosten?
Ja. Sommige koks betalen zelf een stuk van hun kosten, maar dat hoeft niet. Kookploeg Gent Solidair werkt op basis van giften, dus als die op zijn, kan er niet meer gekookt worden. Als kok kun je kiezen of je 100%, 50% of 25% van je kosten terugkrijgt. Op die manier kunnen we meer maaltijden bereiden.
Kook ik wat ik wil?
Ja. We vragen wel om de ingrediënten duidelijk op te schrijven i.v.m. allergieën en religieuze overwegingen. Je krijgt hiervoor stickers bij de verpakkingen. We geven de voorkeur aan vegetarische en/of hallal maaltijden, zo zijn de maaltijden voor een groot aantal mensen geschikt.
Zijn er favoriete gerechten?
Eten met liefde klaargemaakt is altijd lekker. We proberen zo veel mogelijk te variëren, dus maak zeker eens iets anders dan spaghetti bolognese.
Zoek je inspiratie voor budgetvriendelijke maaltijden? Neem een kijkje op:
– budgetkoken.be
– lekkervanbijons.be
– ah.nl
– libelle-lekker.be (goedkoop)
– libelle-lekker.be (ultieme low-budget recepten)
OF snuister in ons eigen online receptenboekje!
Maak ik ook desserts of soep?
Dat hoeft niet, een gezonde warme maaltijd is de basis. We willen ook vermijden dat er te veel ongelijkheid is tussen de maaltijden, dus als je toch desserts of soep maakt, maak die dan bij elke portie.
Moet ik mijn originele bonnetjes bijhouden?
Ja! Dit is heel belangrijk voor onze boekhouding, zonder de originele bonnetjes kun je je kosten niet recupereren.
Hoeveel mag een maaltijd kosten?
De praktijk heeft uitgewezen dat een maaltijd ons ongeveer 1,5 à 2 euro kost, giften en korting bij winkels inbegrepen. 20 euro boodschappen voor 10 maaltijden is uiteraard heel weinig. Kosten worden vaak gedrukt als je grotere hoeveelheden maakt. Kook in elk geval goedkoop maar gezond. Vraag gerust tips aan onze planners over waar je best boodschappen doet en waar je recepten voor goedkope maaltijden vindt.
Waar doe ik mijn boodschappen?
Boodschappen doe je waar je wil, desnoods groenten uit je eigen tuin. In sommige winkels kunnen we wel korting krijgen, dus vraag zeker na bij de planners.
Wat als ik onverwachts toch niet kan koken?
Laat het zo snel mogelijk weten aan onze planners, dan kunnen zij een andere kok zoeken om jouw bestelling over te nemen.
Keukens
Kan ik met mijn horecazaak de kookploeg helpen?
Ja zeker! Omwille van de voedselveiligheid koken onze ploegen enkel in keukens die bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) geregistreerd en gekeurd zijn. Hoe meer professionele keukens we kunnen gebruiken, hoe makkelijker het is om vrijwilligers te vinden in de buurt. Is jouw zaak één of meerdere dagen gesloten en mogen onze vrijwillige koks jouw keuken gebruiken? Neem dan snel contact op. Ook opslagruimte, keukentips en andere vormen van samenwerking zijn welkom.
Kan ik als professionele kok koken voor de kookploeg?
Wil jij met jouw team zelf een aantal maaltijden leveren? Dat kan! Wij betalen de ingrediënten (een stuk of helemaal) terug en je maakt er mensen gelukkig mee.
Wie komt in mijn keuken koken?
Kookploeg Gent Solidair werkt met een pool van vrijwillige koks. Deze koks worden goed ingelicht door onze planners. Ze hebben in de startfase bewezen dat ze kunnen koken voor grote groepen.
Voor elke ploeg is één kok verantwoordelijk. Hij/Zij is het aanspreekpunt voor de keuken. De verantwoordelijke krijgt de nodige algemene richtlijnen mee. Je kunt zelf met hem/haar nog specifieke afspraken maken.
Wie is verantwoordelijk?
Elke kookploeg is verantwoordelijk voor het gebruik van het materiaal en het netjes achterlaten van de keuken. Verder zijn al onze vrijwilligers verzekerd voor materiële en lichamelijke schade. Het blijven natuurlijk vrijwilligers, er zullen misschien enkele kookbeurten nodig zijn om de afspraken helemaal op punt te stellen. Wij van de kookploeg zijn daarom ook altijd bereikbaar.
Aan welke vereisten moet de keuken voldoen?
De keuken moet gekeurd zijn voor traiteur, horeca of eetgelegenheid. De wetgeving rond FAVV-erkenning vind je hier.
Chauffeurs
Waar ga ik de maaltijden ophalen?
Je haalt de maaltijden op waar ze gekookt worden. Je krijgt op tijd het adres en de contactpersoon door. De verschillende afhaalpunten vind je op deze kaart.
Wanneer weet ik of ik moet rijden?
De planning wordt een week op voorhand gemaakt. Zodra we weten wie kookt voor welk afhaalpunt, worden de chauffeurs verwittigd. Je krijgt minstens een paar dagen op voorhand de vraag of je kunt rijden.
Kan ik ook maaltijden ophalen en brengen met de bakfiets?
Dat dan op voorwaarde dat de maaltijden gekoeld zijn en jij ze ook in een koeltas kunt vervoeren. Of als de maaltijden net klaar zijn en je ze in een thermische tas warm ter plaatse brengt. Je kan je bakfiets uiteraard ook gebruiken om verpakkingen te transporteren.
Komen jullie tussen in de kilometerkosten?
We vragen de chauffeurs om op eigen kosten te rijden. Als een chauffeur er echt op staat, kunnen we een kilometervergoeding overwegen (0,30€/kilometer).
Afhaalpunten
Hoe wordt mijn organisatie een verdeelplek?
We koken voor mensen in armoede, mensen in nood en mensen in crisissituaties. We zijn geen professionele dienst en bieden onze culinaire solidariteit vooral aan vrijwilligersorganisaties aan die op hun beurt onze maaltijden bedelen. Als de werking van jouw organisatie dus onze doelgroep bereikt én je kan een aantal gratis maaltijden kwijt, neem dan zeker contact op.
Om je een idee te geven met welke organisaties wij al samenwerken door maaltijden te leveren, klik hier. De meeste vzw’s zijn actief in de vrijwillige materiële noodhulp in Gent.
Moeten we betalen voor de maaltijden?
Nee. We bieden de maaltijden principieel kosteloos aan, om mensen en gezinnen te ontlasten in crisissituaties. We vertrouwen op jullie expertise: jullie kunnen namelijk het beste inschatten wie nood heeft aan een maaltijd en voor welke periode.
Gaan we de maaltijden halen of worden ze gebracht?
We doen al het mogelijke om de maaltijden op het juiste moment op de afhaalpunten te leveren. In uitzonderlijke gevallen vinden we geen chauffeur en kunnen we jullie vragen om de maaltijden zelf op te halen. Mochten jullie zelf iemand in huis hebben die de maaltijden systematisch in de keuken in kwestie kan afhalen, dan horen we dat natuurlijk graag.
Voor wie mogen we maaltijden aanvragen?
De kookploeg kookt voor mensen in armoede, mensen in nood en mensen in crisissituaties die zich geen warme maaltijd per dag of per week kunnen permitteren voor zichzelf of hun gezin. We rekenen op de expertise van de vzw’s met een afhaalpunt om de nood in te schatten: kennen jullie oudere of zieke mensen die alleen thuis zitten, mensen die pas verhuisd zijn of uit huis gezet, kwetsbare jongeren, gezinnen in crisissituaties of een gezin waarbij één van de ouders is opgenomen, dak- en thuislozen… Zij komen zeker in aanmerking. De maaltijden van de kookploeg zijn crisishulp en dus tijdelijk. Mensen met langdurige noden verwijzen we naar de andere financiële en materiële hulp in Gent.
Hoeveel maaltijden mogen we aanvragen?
Zo veel als je er nodig hebt en zo veel onze vrijwilligers kunnen leveren. We gaan elke week na hoeveel maaltijden nodig zijn en hoeveel we kunnen leveren.
Sponsoring en giften
Wat gebeurt er met mijn gift?
Voor een luttele 2 euro sponsor je al een maaltijd. Voor 16 euro per maand voorzie je iemand van twee warme maaltijden per week. De giften worden volledig besteed aan boodschappen-geld of werkingskosten (zoals kilometervergoedingen voor onze chauffeurs).
Zijn giften fiscaal aftrekbaar?
Nog niet. Kookploeg Gent Solidair is op dit ogenblik een feitelijke vereniging. Van zodra de kookploeg het statuut van vzw heeft, worden giften fiscaal aftrekbaar. De procedure loopt. We houden jullie op de hoogte!
Kan ik ook sponsoren in natura?
Dat kan. We hebben zelf weinig opslagplaats, maar stuur ons een berichtje en we vinden wellicht een oplossing.
Wie grote hoeveelheden etenswaren over heeft, kan ook contact opnemen met
– Lets Save Food via letssavefood@gmail.com of via 0477 58 17 91 of met
– Food Savers Gent via FoodsaversGent@ocmw.gent of via
09 259 97 66.