RECEPTEN

ONZE FAVORIETE RECEPTEN

Ben je chef of sous-chef van je kookploeg? Zoek je een lekker, haalbaar recept om in veelvoud te kunnen bereiden? Hier vind je inspiratie! En meteen je boodschappenlijstje. Vermenigvuldig de hoeveelheden gerust met 5 of met 10. Koken maar!

Bij alle recepten geven we de ingrediënten standaard voor 10 maaltijden. Trouwens: allemaal nagelezen en goedgekeurd door onze topchef Hyun.

Chili sin carne

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

Chili sin carne

Ingrediënten

– aardappel 2,5 st
– gele paprika 2,5 st
– rode bonen 2,5 blik
– maïs 2,5 blik
– komijn 2 snuifjes
– gerookte paprikapoeder 2 snuifjes
– laurier 2 blaadjes
– tijm 2 takjes
– chilipoeder 1 snuif
– tomatenpuree 2,5 el
– tomatenblokjes 2,5 blikjes
– passata 5 dl
– rode azijn 1 scheut
– peper en zout naar smaak

Bereiding

1. Stoof de rode ajuin, de aardappel (in blokjes) en gele paprika (ook in blokjes) in hete olie in de pan.
2. Spoel de rode bonen en mais schoon. Laat mee stoven met de groenten.
3. Breng de gestoofde groenten op smaak met komijn, de gewone en de gerookte paprikapoeder
4. Voeg tijm, laurier, chilipoeder, tomatenpuree, tomatenblokjes en passata toe en laat de saus
garen op een laag vuurtje
5. Giet er een scheut rode azijn bij om het gerecht een frisse / zure toets te geven en laat rusten
6. Serveer met rijst.

Caponata Siciliana

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

caponata siciliana

Ingrediënten

– aubergine 2,5 st
– courgette 2,5 st
– rode paprika 5 st
– selder 5 stengels
– uien 5 st
– basilicum enkele takjes
– kappertjes 5 el
– balsamico 12,5 cl
– passata 5 dl
– olijfolie scheutje

Bereiding

1. Snij de aubergine, courgette, rode paprika en selder in fijne blokjes (hoe kleiner de blokjes,
hoe smakelijker het gerecht zal zijn).
2. Stoof de fijngesneden uien met de bovengenoemde gesneden groenten.
3. Voeg een scheutje water toe om het aanbaksel los te weken.
4. Voeg vervolgens de passata toe en laat garen op een laag vuurtje.
5. Wanneer gaar, voeg balsamico, kappertjes en een goeie scheut olijfolie aan toe en meng goed om.
6. Laat het rusten en serveer met verse basilicum.

Spaghetti Bolognese met linzen

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

spaghetti bolognese met linzen

Ingrediënten

– linzen 1250 gr
– rode ui 7,5 st
– selder 10 stengels
– wortelen 7,5 st
– knoflook 5 tenen
– olijfolie
– tijm 5 takken
– laurier 2 blaadjes
– rozemarijn 2 takken
– tomatenpuree 175 gr
– passata 7,5 dl
– tomaat in blokjes 2000 gr
– zout
– peper
– Provençaalse kruiden 2 el
– harissa 1 tube

Bereiding

1. Laat de linzen weken in water.
2. Schil de uien en snijd ze in blokjes.
3. Snij de selder en de wortel in blokjes.
4. Kneus en pel de knoflook.
5. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot en stoof er de bovengenoemde
groenten. Kruid met tijm, rozemarijn en laurier.
6. Giet de linzen af en doe ze bij de groenten in de kookpot.
7. Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat even mee bakken.
8. Bevochtig de groenten en linzen met een beetje water. Laat een beetje inkoken.
9. Doe de passata en tomatenblokjes bij de saus. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden
en een toefje harissa.
10. Zet het deksel op de kookpot en laat de saus 1 uur garen op een middelmatig vuur.
11. Laat rusten en serveer met pasta.

Groentencurry met boerenkool en kikkererwten

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

groentencurry met boerenkool en kikkererwten

Ingrediënten

– boerenkool 2,5 st
– kikkererwten 1200 gr uitgelekt gewicht uit blik
– courgette 500 gr
– broccoli 500 gr
– ui 2,5 st
– gember 75 gr
– knoflook 5 teentjes
– chilipeper 2,5 st
– kokosmelk 2,5l
– olijfolie
– groene currypasta 5 koffielepels
– maïzena 5 koffielepels
– limoenblaadjes 5 st
– kurkumapoeder
– currypoeder
– zout
– koriander 1 bosje

Bereiding

  1. Maak de boerenkool schoon: snij de nerven eruit en snij de bladeren fijn.
  2. Snij roosje van de broccoli en spoel ze in water.
  3. Snij de courgettes en de uien in blokjes.
  4. Maak de chilipeper schoon, schil de gember, pel de look en snij alles fijn.
  5. Stoof de uien met de chilipeper, look en gember. Kruid met flink wat kurkuma en currypoeder.
  6. Voeg de kokosmelk toe en doe de currypasta en limoenblaadjes erbij.
  7. Voeg de kikkererwten, broccoli en courgette toe en laat onder deksel garen.
  8. Meng de maïzena met een klein beetje water tot een papje en voeg die toe om de curry te binden.
  9. Laat rusten en serveer met fijngesneden koriander en rijst.

Penne all'Arabiata

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

penne al'arrabiata

Ingrediënten

– penne 1250 gr
– uien 7,5 st
– tomaten 15 st
– passata 7,5 dl
– look 6 teentjes
– rode peper 2,5 st
– olijfolie
– zwarte olijven schijfjes 500 gr
– krulpeterselie

Bereiding

  1. Pel de uien en snij ze in blokjes. Pel de look en plet de teentjes tot pulp. Snij de verse tomaten in vier en ontdoe ze van hun zaadlijsten. Snij ze vervolgens in blokjes.
  2. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot. Voeg de uien en look toe en stoof tot ze glazig zijn (niet bruin).
  3. Versnipper de chili zeer fijn zonder de zaadjes en voeg toe aan de uien.
  4. Voeg de verse stukjes tomaten en passaat toe en laat de saus 10 minuten sudderen.
  5. Kook de penne in water en zout. Laat de penne vervolgens uitlekken en voeg toe aan de saus samen met de zwarte olijven.
  6. Voeg een scheut olijfolie toe, proef en kruid naar smaak met wat zout.
  7. Werk af met gehakte peterselie.

Groentenschotel Stroganoff met pompoen en witte bonen

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

groentenschotel_stroganoff

Ingrediënten

– champignons 2,5 bakje
– rode paprika’s 10 st
– pompoen 1kg
– selder 5 stengels
– ajuinen 5 st
– l
ook 5 teentjes
– witte bonen 5 blikjes (klein)
– olijfolie
komijn poeder (naar smaak)
– tijm 3 takjes
– laurier 3 blaadjes
– gerookt paprikapoeder (indien beschikbaar naar smaak) steranijs 2 st
– tomatenpuree 3 el
– tomatenblokjes 3 blikken
– groentenbouillon 1,5l
augurken gesneden 1 klein potje

Bereiding

  1. Snij de groenten: champignons, paprika’s, pompoen, selder, ajuinen, look.
  2. Laat de witte bonen uitlekken.
  3. Laat in een grote pot een flinke scheut olijfolie heet worden en stoof de uien, look, champignons, selder, paprika en pompoen.
  4. Kruid de gestoofde groenten kruiden met zout, peper, komijn, tijm, laurier, gerookt paprikapoeder en steranijs.
  5. Voeg de tomatenpuree en laat even meebakken, blus met een deel van de bouillon.
  6. Voeg de tomatenblokjes toe, een blik water en de rest van de bouillon.
  7. Voeg de fijngesneden augurken toe.
  8. Laat garen op een middelmatig vuur tot de groenten zacht zijn en laat nog even rusten. 

Vegetarische pad Thai

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

Vegetarische pad thai

Ingrediënten

– rijstnoedels 1 kg
– tamarinde pasta (indien beschikbaar) 7 el
– sojasaus 7 el
– sweet chilisaus 7 el
– mange-touts 300 gr
– courgette 5 st
– sesamolie 3 el
– sjalotten 3 st
– look 2 teentjes
– gember gehakt 3 el
– champignons wit 500 gr
– arachideolie 2 el
– eieren 10 st
– geroosterde pindanoten 2 handvol
– koriander gesneden (naar smaak)
– muntblaadjes gesneden (naar smaak) 

Bereiding

  1. Kook de noedels en laat ze afkoelen. Meng sesamolie door de noedels om het plakken te vermijden.
  2. Neem een steelpan, doe de tamarindepasta, sweet chilisaus en sojasaus in. Verarm het op een zacht vuur en meng tot een gladde saus.
  3. Maak de mange-touts schoon en snij de courgette Sjalot in fijne ringen snijden, look pletten en gember fijnhakken. Bak ze vervolgens in een hete pan en doe de gebakken groenten in een grote mengkom.
  4. Snij de courgette overlangs in twee en vervolgens in fijne halve maantjes.
  5. Bak de courgetten, mange-touts en de champignons en doe ze bij de rest van de gebakken groenten.
  6. Meng de gebakken groenten met de gekookte noedels in de mengkom (of kookpot) met de eerder gemaakte sojasaus een een scheut water.
  7.  Maak met de eieren een roerei en meng ze onder de noedels met de gehakte pindanoten.
  8. Werk af met een mengeling van gesneden munt en koriander. 

Groentencouscous

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

Groentencouscous

Ingrediënten

– groentenbouillon 600 ml
– tomaten 15 st
– couscous 250 gr
– sjalotten 3 st
– rucola 2 bussels
– courgette 1,5 st
– koriander
– munt
– platte peterselie
– komijnpoeder (naar smaak)
– cayennepeper (naar smaak)
– olijfolie scheut
– citroen 1 st
– tofu 1 kg
– look 2,5 teentjes
– yoghurt natuur 2,5 el
– peper en zout 

Bereiding

  1. Maak de groentenbouillon a.h.v. bouillonblokjes.
  2. Gaar de couscous. Giet de couscous uit in een grote bakplaat, giet de hete groentebouillon op de couscous tot ongeveer 0,5 cm boven de couscous. Wacht tot de bouillon volledig geabsorbeerd is door de couscous en proef. Zijn ze nog hard, giet dan beetje bij beetje de groentebouillon erbij tot de couscous gaar is en laat het rusten).
  3. Versnipper de sjalotten.
  4. Spoel de rucola en snij ze fijn.
  5. Snij de courgette in brunoise.
  6. Ontdoe de zaadlijsten van de tomaten en snij ze in blokjes.
  7. Meng de lauwe couscous met de sjalotten, rucola, courgettes en tomatenblokjes in een kom.
  8. Snij de koriander, munt en peterselie fijn en meng de kruiden door de couscous.
  9. Voeg een scheutje olijfolie en citroensap bij de couscous, kruid met komijn, zout en cayennepeper (opletten: pikant!) naar smaak.
  10. Verkruimel de tofu met de hand op de couscous en dien op (eventueel afkruiden met peper en zout naar smaak).

Geroosterde aubergine met bulgursalade

Dit recept is voor 10 personen. Bij de Kookploeg bereiden we steeds een vijf- of tienvoud van dit basisrecept.

geroosterde aubergine met bulgursalade

Ingrediënten

– aubergine 5 st
– knoflook 3 teentjes
– rozemarijn enkele takjes
– zout/peper
– ol
ijfolie
– couscous 500 gr
– komijnpoeder
– kurkuma
– gerookt paprikapoeder
– cayennepeper
– ajuin 2 st
– rode paprika 2 st
– komkommer 1 st
– platte peterselie 2 bussels
– rucola 2 bussels
– munt enkele takjes
– limoen 2 st
– geitenkaas zacht 300 gr
– Griekse yoghurt 8 el 

Bereiding

  1. Spoel de aubergine en snij het doorlangs. Maak met mesje kruisgewijs insnijdingen in het vruchtvlees.
  2. Plet de look en doe ze over de aubergines samen met de takjes rozemarijn. Strooi er zout, peper en olijfolie over. Steek ze in een voorverwarmde over van 185°C voor 20-30 min.
  3. Laat een pot water koken voor de bulgur. Spoel de bulgur met koud water als hij gaar is.
  4.  Meng de bulgur met komijn, kurkuma, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout.
  5. Snij de ajuin zeer fijn in blokjes en meng ze onder de bulgursalade.
  6. Snij de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in fijne blokjes en meng ze vervolgens in de salade.
  7. Snij de zaadlijsten uit de komkommers en snij ze in fijne blokjes en meng ze vervolgens in de salade.
  8.  Snij de peterselie, rucola en munt fijn en meng ze door de salade.
  9. Werk af met een flinke scheut olijfolie en met wat limoensap.
  10. Meng vervolgens voor de saus de zachte geitenkaas onder de Griekse yoghurt tot een gladde dressing.
  11. Voor het serveren leg je de bulgursalade op de geroosterde aubergines en werk af met de dressing.